Sistemele ERP – solutii care ofera acces eficient la informatii

No Comment
, , , IT News https://lh3.googleusercontent.com/FnPQNQn33wasj9Ft1eRSv4I60D30cAXQQVxcw-rH4cQ=w829-h518-no https://lh3.googleusercontent.com/FnPQNQn33wasj9Ft1eRSv4I60D30cAXQQVxcw-rH4cQ=w829-h518-no OneTechNews 0 https://www.onetechnews.com/news/it-news/sistemele-erp-solutii-care-ofera-acces-eficient-la-informatii/#respond
842

Elian Solutions, implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics NAV si partener Microsoft, estimeaza ca in anii viitori sistemele ERP (Enterprise Resource Planning – Sistemul de planificare a resurselor intreprinderii) vor fi din ce in ce mai integrate, prin intermediul Internetului cu diverse dispozitive: tablete, smartphone-uri, iar interfetele vor incepe sa semene cu cele ale platformelor sociale, cu care majoritatea utilizatorilor este deja familiarizata. Astfel, tendinta este spre simplificare si interactivitate.

Ce este un sistem ERP?

Un sistem ERP este o aplicatie software ce are drept obiectiv integrarea informationala a tuturor proceselor unei companii. Cu ajutorul unui astfel de sistem, orice departament din cadrul unei companii lucreaza in aplicatie, avand acces la aceleasi informatii, fara a mai exista ”insule” informationale. Microsoft Dynamics NAV este un sistem ERP generalist, care poate fi implementat pentru tipuri de activitati diversificate: productie, agricultura, distributie, servicii etc.

Aceste tipuri de sisteme au aspecte specifice, se pot personaliza sau se pot cumpara module specializate (pentru verticale) numite ”add-on-uri”. De altfel, sistemul permite customizari, venind la baza cu o platforma proprie pentru dezvoltari, care se realizeaza de catre partenerii Microsoft.

Sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV are disponibile mai multe module, pliate pe structurile functionale ale unei companii.

  • Management Financiar – Modulul de Management Financiar permite gestionarea financiar-contabila a intreprinderii. El este „inima” sistemului, intrucat orice tranzacţie din alt modul va avea in cele din urma repercusiuni şi in plan financiar. Modulul conţine informaţii despre inregistrari contabile, mijloace fixe, conturi bancare, clienţi şi furnizori.

  • Vanzari şi Marketing – Modulul de Vanzari şi Marketing permite gestionarea proceselor de vanzare, de la emiterea ofertei de vanzare şi pana la emiterea facturii finale. Acesta permite gestionarea leadurilor (potenţialii clienţi) de la primul contact avut cu leadul pana la generarea primei comenzi de vanzare.

  • Cumparari şi Datorii – Modulul de Cumparari şi Datorii permite gestionarea relaţiei cu furnizorii, incepand de la inregistrarea ofertei de cumparare şi pana la realizarea recepţiei şi inregistrarea facturii finale. Totodata, el ofera instrumente pentru optimizarea stocurilor in corelaţie cu activitaţile de producţie şi vanzare.

  • Depozit – Modulul Depozit permite gestionarea optimizata a stocurilor, in funcţie şi de caracteristicile fizice ale articolelor, in conformitate cu politicile de stocare stabilite de catre utilizator. Este ideal pentru manipularea unui volum mare de articole.

  • Fabricaţie – Modulul de Fabricaţie ofera o soluţie completa pentru definirea, urmarirea şi controlul proceselor de producţie. El funcţioneaza in stransa corelaţie cu celelalte module (aprovizionare şi vanzare) asigurand o abordare integrata a procesului de producţie.

  • Planificare Resurse – Modulul de Planificare Resurse permite definirea si urmarirea profitabilitaţii asociate resurselor companiei (angajaţi, echipamente etc.). Este util indeosebi pentru acele procese care au valoare adaugata mare şi in care factorul uman este determinant – zona serviciilor.

  • Resurse Umane – Modulul de Resurse Umane asigura evidenţa principalelor informaţii despre angajaţii companiei.

  • Lucrari – Modulul de Lucrari susţine planificarea, urmarirea şi controlul activitaţilor specifice managementului proiectelor.

  • Management Service – Modulul de Management Service permite gestionarea activitaţii de service pentru articole aflate in garanţie şi pentru operaţiunile de service in general. Acesta acorda suport managementului prin instrumente de planificare a resurselor pentru operaţiunile de service.

De ce?

Importanta unei solutii ERP intr-o companie este direct proportionala cu complexitatea afacerii, care genereaza anumite nevoi informationale. Este importanta indeosebi pentru firmele din domeniile productiei si distributiei, unde volumul de informatie si numarul de procese sunt ridicate. Firmele din domeniul serviciilor au nevoie de o astfel de solutie mai ales atunci cand doresc o urmarire detaliata pe centre de cost si pe proiecte.

Nevoia devine urgenta atunci cand firma inregistreaza o crestere cantitativa si calitativa a afacerii, crestere care nu mai poate fi satisfacuta de sistemele informationale actuale, fie ca vorbim de programe de contabilitate, de gestiune a stocurilor sau de gestionare a relatiilor cu clientii (sisteme de tip CRM). Situatia tipica este urmatoarea: clientul are deja mai multe sisteme, neintegrate, iar informatia se obtine cu greutate si cu intarziere. Indicatorii de performanta sunt greu de calculat, nu se pot lua decizii in timp real fiindca nu se poate obtine informatia care sa stea la baza acelor decizii.

Cine opteaza pentru o solutie ERP?

in ce priveste profilul companiilor care apeleaza in acest moment la implementarea unui sistem ERP, sectorul cel mai dinamic este cel al companiilor medii spre mari. Totodata, firmele multinationale sunt cele care se orienteaza, in general, catre solutii internationale – Microsoft Dynamics, SAP, Oracle, pe cand firmele locale prefera de multe ori solutiile locale, in special datorita pretului.

Despre Elian Solutions:

Elian Solutions este implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics NAV si partener Microsoft si activeaza pe piata incepand cu anul 2008. in primul semestru al anului fiscal 2014, Elian Solutions a fost cea de-a doua companie ca volum de vanzari pe sistemele ERP Dynamics. Printre clientii companiei se numara Producton, Intersnack, Riso Scotti, Fabryo, Tonerfill, Donauland, Total Waste Recycling, Hengl Romania, Zelmer, Braun Avitum, Turck, Romcontrol.

Pentru detalii suplimentare puteti accesa: http://www.elian-solutions.ro/

https://lh3.googleusercontent.com/FnPQNQn33wasj9Ft1eRSv4I60D30cAXQQVxcw-rH4cQ=w829-h518-no

0 thoughts on “Sistemele ERP – solutii care ofera acces eficient la informatii”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.