Uniunea Europeană va aplica noi reguli în ceea ce privește comerțul în statele membre UE.Noile reguli vor interzice blocarea geografică a cumpărătorilor care accesează pagini de internet din alt stat membru UE, astfel, le va permite cetățenilor să aleagă de pe ce pagină vor achiziționa bunuri sau servicii fără a mai fi blocați sau redirecționați automat către o altă pagină din cauza naționalității, locului de rezidență sau chiar a unei locații temporare unde se află.

ue

Comercianții vor fi obligați să îi trateze pe clienții online dintr-un alt stat UE ca și pe cei locali, adică să le ofere acces la aceleași prețuri sau condiții de vânzare, atunci când:

  • cumpără bunuri (de ex. aparate electromenajere, electronice, haine) care sunt livrate către un stat membru spre care comerciantul are ofertă de livare în condițiile sale generale sau care sunt colectate de la o locație agreată de ambele părți, într-un stat membru în care comerciantul oferă această opțiune (comercianții nu sunt obligați să livreze în toate statele UE, dar cumpărătorii trebuie să aibă opțiunea de a colecta pachetul de la o locație agreată cu comerciantul)
  • primește servicii furnizate electronic care nu sunt protejate de copyright, cum ar fi servicii de stocare de date, cloud, firewall, găzduire pagini de internet, sau
  • cumpără un serviciu care este furnizat în locația comerciantului sau în altă locație unde operează comerciantul, cum ar fi hoteluri, evenimente sportive, închirieri de mașini, festivaluri de muzică sau bilete de intrare în parcuri de distracții.

Aceste reguli interzic și tratament diferit pentru cumpărători în funcție de țara de origine a cardului de credit sau de debit. Furnizorii vor putea permite ce modalități de plată doresc, dar nu vor putea discrimina împotriva unui brand specific de instrumente de plată, pe baza naționalității.

Este exclus momentan conținutul digital protejat de copyright, cum ar fi cărți electronice, muzică ce poate fi descărcată sau jocuri online nu face obiectul acestor noi reguli, pentru moment. Cu toate acestea, Comisia va trebui să evalueze după doi ani de la intrarea în vigoare a acestei legislații dacă interzicerea blocării geografice trebuie extinsă pentru a cuprinde și acest tip de conținut.

Sursa- Parlamentul European

adminIT Newscomerț,comerț online,state membre ue,uniunea europeană
Uniunea Europeană va aplica noi reguli în ceea ce privește comerțul în statele membre UE.Noile reguli vor interzice blocarea geografică a cumpărătorilor care accesează pagini de internet din alt stat membru UE, astfel, le va permite cetățenilor să aleagă de pe ce pagină vor achiziționa bunuri sau servicii fără...